Mlieko ako skrášľujúci prostriedok Zn. Aj pre ľudí s laktózovou intoleranciou

Mlieko. Pre čerstvo narodené bábätká je to nevyhnutný zdroj výživy a aj keď rozličné štúdie a stále zvyšujúce sa percento ľudí s laktózovou intoleranciou tvrdia, že pre dospelých ľudí nie je konzumácia mlieka z hľadiska vyváženej stravy nutná, nikto nemôže poprieť skrášľujúci vplyv mlieka. A ak zo zdravotných dôvodov si musíte pitie mlieka odoprieť, aplikácie na pokožku a vlasy sa našťastie vzdať nemusíte.

Ako obvykle, aj pri mlieku ako skrášľovacom prostriedku sa história začala písať v Egypte. Je všeobecne známe, že kráľovná Kleopatra zveľaďovala svoju krásu práve pomocou mlieka. Nikdy si nezabudla pridať do kúpeľa ťavie mlieko a ako všetci dobre vieme, jej krása bola legendárna. Ako malé deti nás rodičia mlieko nútili piť kvôli jeho vysokému obsahu vápnika, ktorý mal zabezpečiť zdravý rast, silné kosti a zúbky. Môžem Vás však ubezpečiť, že vápnik nie je ani zďaleka jediná prospešná zložka, ktorá sa v mlieku ukrýva. Mlieko je bohatým zdrojom bielkovín, vitamínov A, D, E, K a minerálov ako fosfor, horčík, draslík, síra, sodík, chlór... Keď sa skúmal blahodárny vplyv mlieka na pokožku zistilo sa, že kyselina mliečna funguje ako veľmi jemný peeling a jej vplyvom dochádza k zlúpnutiu najvrchnejšej vrstvy pokožky a tým pádom ostáva povrch kože hebký a vyhladený.



Účinky mlieka:


  • slúži ako prevencia predčasného starnutia, odstraňuje menšie vrásky

  • zjemňuje a vyhladzuje pokožku

  • pleť ostáva po mlieku žiarivá a mladšia

  • zmenšuje póry

  • odstraňuje pigmentové škvrny

  • zosvetľuje jazvy

  • lieči podráždenie pokožky

  • jemne odstraňuje odumreté vrstvy kože

  • vyživuje pokožku


Zloženie mlieka obsahuje unikátnu zmes látok, ktoré pôsobia pri tvorbe kolagénu a elastínu, vďaka ktorým je naša pokožka pružná a pevná, preto sa mlieko stalo obľúbenou súčasťou rozličných krémov a pleťových masiek. Na to, aby ste si na sebe otestovali účinky mlieka nemusíte si hneď kupovať najdrahší krém s kyselinou mliečnou. Stačí, ak si zaobstaráte bio mlieko a vyskúšate niektorý z domácich receptov, ktorých je na internete plno. Mlieko môžete zmiešať s medom a touto zmesou si natrite pokožku, nechajte pôsobiť a potom opláchnite vodou. Alebo pridajte liter a pol mlieka s niekoľkými lyžicami olivového oleja do vane s vodou. Vykúpte sa v tejto vode asi 20 minút a uvidíte, akú budete mať hodvábne jemnú pokožku. Mlieko má skrášľujúci vplyv aj na vlasy. Ak im chcete dodať okamžitý lesk, potom zmiešajte 2 celé vajíčka s 2 dl mlieka a zmes naneste na vlasy. Nechajte pôsobiť 5-10 minút a potom opláchnite. Keďže mlieko neobsahuje agresívne chemické prísady ako rôzne šampóny, vlasy tak nezaťaží, ani nevysuší, práve naopak, dodá im lesk a výživu.

4 komentáre:

  1. Fíha, skvelý článok, hneď to pôjdem vyskúšať. A prosím ťa, vedela by si mi poradiť, kde by som zohnala bio mlieko?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anitka, to zalezi od toho, kde byvas...je dobre si kupovat cerstve mlieko z fariem, ktore su v blizkom okoli od tvojho bydliska a nie trvanlive mlieka, ktore su tak chemicky upravovane a konzervovane, ze su schopne nas prezit :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Moc hezký článek, Tino! Vzpomněla jsem si u čtení na strýce, který denně vyslopká plus mínus litr kozího mléka (už jen při té představě je mi trochu nevolno). Jako musím uznat, že moc vrásek nemá a celkově vypadá i mladší, než kolik mu ve skutečnosti je... Ale přes to všechno... asi bych se nedonutila najet na jeho omlazující pitnou kúru :-)

    O tom koupání v mléce ale popřemýšlím. Jednou jsem si takhle přidávala do vany syrovátku a vážně byla kůže krásně hladká! :-)

    Bebe

    Růžový chroust

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ze pozdravujem stryka, urcite je to stramak ;) Presne tak, teraz nedavno som vyskusala kupel s mliekom a poviem ti, ze pokozku som mala jedna basen ;) takze urcite nevahaj a tiez sa zahraj na Kleopatru...aj ked neviem, kde v nasich malebnych krajinach by mohla podojit tavu :P tak asi bude musiet stacit kozie/kravske mlieko :)

    OdpovedaťOdstrániť