Späť v čase – Make up 20. roky 20.storočia

A máme tu ďalší článok zo série Make up 20. storočia. Naposledy som písala o 10.rokoch, dnes pokračujeme 20. rokmi. V tomto období sa vplyv kinematografie a reklám na líčenie aj naďalej zvyšuje a vyzerá to tak, že ani dnes to nie je inak :) 20. roky získavajú množstvo fanúšikov a to najmä kvôli filmu Veľký Gatsby. Ľudia sa inšpirujú líčením z týchto čias, módou, módnymi doplnkami, účesmi, hudbou, proste všetkým. Zvlnený krátky bob, oči orámované tmavou linkou a tmavé ústa indikovali, že žena bola moderná, slobodná a kráčala s trendmi.





V 20. rokoch bolo mimoriadne populárne slonovinovo bledé sfarbenie pokožky, preto sa začiatkom tejto éry štedro používal bledý púder. Neskôr sa odtieň púdru viac prispôsoboval prirodzenej farbe pleti. Rúže sa pohybovali v odtieňoch malinovej, oranžovej, ružovej. Od polovice 20. rokov boli populárnejšie výrazné a tmavšie odtiene, ako tmavo červená, hnedo červená, alebo slivková, pričom na konci tejto dekády sa zasa uprednostňovali jemnejšie farby. Líčenie očí v 20. rokoch bolo výraznejšie. To sa dosahovalo orámovaním oka čiernou linkou, ktorá sa potom rozmazala „do stratena“. Pohyblivé viečka sa potom nalíčili šedým očným tieňom. Okrem šedej bola v tých časoch moderná aj zelená, alebo tyrkysová. Aby oči ešte viac vynikli, samozrejmosťou bola čierna riasenka. Obočie si ženy v 20. rokoch nechávali tenké, ale zvýrazňovali ho čiernou, alebo tmavo hnedou ceruzkou.






Ako sa nalíčiť v štýle 20. rokov?
  1. Na vyčistenú tvár si naneste vysoko krycí make up, ktorý Vám zabezpečí, že Vaša pleť bude vyzerať bezchybne. Ak sa Vám zdá, že „pancake“ make upy sú na Vás až príliš krycie a vyzeráte v nich umelo a neprirodzene, zmiešajte ich s troškou hydratačného krému.
  2. S ceruzkou, ktorá je tmavšia ako Vaša prirodzená farba obočia si zvýraznite Vaše obočie. Ako som už spomínala v 20. rokoch bolo moderné tenké obočie, to ale neznamená, že teraz musíte do ruky chytiť pinzetu, aby bol look dokonalý :)
  3. Na pohyblivé viečko si naneste podkladovú bázu a potom si po ňom rozotrite šedý tieň. Čiernou mäkkou ceruzkou si urobte linku pozdĺž mihalníc, ale dávajte pozor, aby nebola príliš hrubá. Ideálne bude, ak sa bude veľmi mierne rozširovať smerom k vonkajšiemu kútiku. Potom ceruzku rozotrite s vatovou tyčinkou, alebo štetcom na tekutú linku, aby ste vytvorili dojem dymového líčenia. Pod spodné mihalnice ceruzku nanášajte tak, aby to lichotilo Vášmu tvaru oka. Ak máte malé oči, nie je nutné, aby ste si ceruzkou orámovali oči kolom dokola, lebo by pôsobili ešte menšie. Líčenie oči zakončite čiernou riasenkou. Mihalnice potom ešte prečešte kefkou na mihalnice, aby neboli zlepené, lebo by mali pôsobiť čo najprirodzenejším dojmom, akokeby boli iba napustené čiernou farbou.
  4. Ak máte pocit, že Vaša pleť pôsobí príliš bledo a nezdravo, môžete si na lícne kosti dať jemný náznak krémovej farby na líčka. Malinová, alebo ružová sú odtiene, ktoré sa nosili v 20. rokoch.
  5. Pery si vyšúchajte s mokrou kefkou na zuby, aby ste ich zbavili starých vrstiev kože a neželaných šupiniek. Potom si aplikujte na pery pancake make up, alebo veľmi krycí korektor. S tmavofialovou ceruzkou na ústa si vytvorte ilúziu výrazného srdiečka (dvoch oblúčikov na hornej pere). Líniu dolnej pery si môžete o kúsok pretiahnuť. Potom takto orámované ústa vyplňte ceruzkou a až potom ich pretrite tmavým rúžom v rovnakom odtieni. Pery v 20. rokoch sa opticky zužovali na šírku, aby pôsobili mierne našpúleným dojmom, akokeby ste išli niekomu práve dať pusu.
     
Čo hovoríte na líčenie tejto éry? Páči sa Vám?

3 komentáre:

  1. Filmy a herečky stvárňujúce tú dobu ma vždy dokážu dostať. Mne osobne by asi táto doba nepristala, nemám na to postavu:)) A v líčení by mi prekážalo snáď len to tenké obočie:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mne sa neskutocne pacia ucesy a saty z 20.rokov :) ale my mame tu vyhodu, ze teraz sa nosi uz snad vsetko a nikto sa nad tym nepozastavuje :) takze mozeme kludne jeden den vyskusat look a la 20. roky a na druhy den zase nastylovane ako Marilyn Monroe :)

    OdpovedaťOdstrániť