Peeling - vyšúchajte sa do krásy

Hodvábne hladká pleť je snom každej ženy a je to jeden z mnohých vonkajších znakov, ktoré nás odlišujú od mužov. Do 20 rokov je zamatová pokožka pre väčšinu žien samozrejmosťou, ale čím sme staršie, tým viac musíme o ňu bojovať. Čo si ešte okrem pravidelnej hydratácie vyžaduje naša pleť? Predsa peeling.

Peeling je anglický výraz pre šúpať, olupovať. V kozmetickom svete to jednoducho znamená šetrné odstraňovanie (olupovanie) starých odumretých vrstiev pokožky, pod ktorými sa schovávajú novšie, mladšie. Staršie vrstvy kože sú často vysušené, alebo premastené, drsnejšie, skrátka takto neošetrená pokožka nám pridáva zbytočne roky navyše. Pokožka po peelingu je žiarivejšia, na dotyk jemnejšia a vyzerá mladšie. Okrem toho peelingom podporujeme prekrvenie pokožky, čo tiež prispieva k celkovej regenerácii.

Samozrejme, peeling nie je žiadnou novinkou. Jeho blahodárne účinky objavili už ženy v Starovekom Egypte. Jednoducho si pokožku šúchali pieskom zmiešaným s olejom, aby sa zbavili starých vrstiev kože. Keď vezmeme do úvahy, že Egypt je celý obklopený kvantami piesku, bola len otázka času, kedy sa Egypťanky začnú „peelingovať“ :) Že Vám tento spôsob niečo pripomína? Ani sa nečudujem. Mnohé z nás na dovolenke pri mori využívajú relaxovanie v plytkej vode aj na skrášľovanie tak, že si s mokrým pieskom masírujeme pokožku po celom tele.
Zdroj: cookinginplaingreek.com


Teraz si možno hovoríte, že keď je peeling taká úžasná vec, mali by sme si ho dopriať čo najčastejšie, no nie? Chyba! Všetkého veľa škodí a peeling nie je výnimkou. Ak máte mastnejšiu pleť, môžete peeling používať raz do týždňa a ak ste majiteľkami suchej a citlivej pokožky, postačí ešte sporadickejšia aplikácia. Ak by ste to s peelingom preháňali, pleť sa nestihne zregenerovať, začne sa viac mastiť a Vy tak narobíte viac škody ako účinku.

Keď už sme pri aplikácii, ako treba peeling správne používať? Peeling vmasírujte jemnými a krúživými pohybmi do očistenej pokožky. Asi po dvoch minútach systematického masírovania pokožku opláchnite vlažnou vodou a potom ju ošetríte tak, ako ste zvyknuté. Odporúča sa použiť ľahký hydratačný krém, ideálne gélovej konzistencie.

Ako si ale vybrať správny peeling pre Vašu pokožku? V obchodoch nájdete stovky rozličných produktov, ktoré Vás lákajú svojimi omladzujúcimi účinkami, luxusným zložením a krásnou parfumáciou. Okrem toho existujú ešte špeciálne peelingové produkty na nohy, na ruky a na pokožku celého tela. Ani sa nenazdáme a máme doma v kúpeľni 20 zbytočne predražených krabičiek a túb. Je fakt, že peeling rozlišujeme podľa počtu peelingových zrniečok v produkte. Čím menej zrniečok peeling obsahuje, tým bude odstránenie odumretých buniek z pokožky šetrnejšie, ale zároveň menej efektívne. Ja osobne zastávam názor, že pri peelingoch netreba míňať zbytočne peniaze na pekné obaly a marketing a bez problémov si môžete peeling vyrobiť aj doma. Ako? Každý má svoj obľúbený recept, ja napríklad používam olivový olej zmiešaný s morskou soľou. Niekto zase uprednostňuje zomletú kávu premiešanú s bielym jogurtom. Fantázii sa medze nekladú. Budem rada, ak mi v komentároch dáte vedieť aký peeling používate Vy, či si ho kupujete, alebo vyrábate doma :)

4 komentáre:

  1. To je skvely tip! Ja som si peeling vzdy kupovala v drogerkach, lebo sa mi pacilo, ako pekne vonia, napr po jahodach a tak :) ale asi mas pravdu, ze su to vyhodene peniaze...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Súhlasím. Ja si píling zo zásady nekupujem, aj podľa mňa sú to vyhodené peniažky, ktoré radšej miniem na niečo iné :) Ja si píling vyrábam tak, že si trstinový cukor zmiešam s acidkom, alebo jogurtom, veľmi dobre mi to robí na môj typ pleti.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Hmmm, jahodovy peeling, to vobec neznie zle :D

    OdpovedaťOdstrániť